USA zatvorili veľvyslanectvo v Sýrii a stiahli z krajiny diplomatov

06.02.2012 Celý región

Washington 6. februára (TASR) - Spojené štáty zatvorili svoje veľvyslanectvo v sýrskom Damasku a stiahli z krajiny všetkých svojich diplomatov. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničných vecí s poukázaním na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Sýrii.

Z krajiny dnes odišiel aj veľvyslanec USA Robert Ford.

Ide o dosiaľ najdramatickejší americký krok po 11 mesiacoch násilného potláčania opozície režimom prezidenta Bašára Asada.

Americká diplomacia v januári varovala, že uzatvorí ambasádu, pokiaľ Asadova vláda nezvýši jej ochranu. Washington sa pritom odvolával na obavy o bezpečnosť personálu a na nedávne bombové výbuchy.

\"Spolu s niekoľkými ďalšími diplomatickými misiami sme vyjadrili naše bezpečnostné obavy sýrskej vláde, ale režim adekvátne nereagoval,\" povedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová.

Počas dnešného dňa zahynulo v Sýrii najmenej 64 ľudí, najmä v provincii okolo mesta Homs, ktoré vládne jednotky ostreľovali z ťažkých zbraní. Uviedla to dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na opozičných aktivistov.

V Sýrii vypukli v marci minulého roka protivládne protesty, proti ktorým bezpečnostné sily brutálne zasiahli. Násilie si v krajine odvtedy vyžiadalo podľa odhadov OSN viac ako 5400 obetí.

Zdroj: AP, Reuters
 

Vyberte región